Защо кортизолът проваля опитите ни за отслабване

kortizol

Мислите си, че правите всичко, както трябва – не пропускате фитнеса, храните се здравословно. Когато се измерите на кантара обаче, се оказва че не сте свалили нито килограм.

Обяснението на драмата може да е хормонът кортизол, изместен още като хормон на стреса. Това е стероиден хормон (произвежда се от надбъбречните жлези) и се отключва в ситуации на стрес (или при ниски нива на глюкортикоиди в кръвта) и може да провали всичките ни опити да отслабнем.

Ако има стрес, има и кортизол

Да си представим ситуация на стрес. Карате автомобил и за малко се разминавате с катастрофа. В този момент в тялото ви са активизира защитен механизъм заради възможните щети. Мозъкът, по- специално хипоталамусът, изпраща съобщение за опасност до жлезите, които освобождават кортизол и адреналин. Това кара черният дроб да освобождава захар в кръвта и увеличава сърдечната честота.

stres-iadene

В ситуация на опасност имаме нужда от много захар в кръвта. Ако сме стресирани всеки ден, ситуацията става хронична и отговорът на стреса става дисфункционален.

Защо се напълнява от кортизола?

Ако имате много проблеми на работата, спите малко, пиете много кафе или алкохол, пропускате хранения, тялото започва да освобождава кортизол. Когато пропускате хранене, захарта в тялото ви намалява и организма възприема ситуацията като спешна.

Изследванията нива на кортизол показват, че високите нива на кортизол се свързват с импулсивното хранене и стреса. Доказано е, че жените ядат повече, когато са под стрес.Причината е, че захарта, която се освобождава, когато кортизолът е повишен, не достига до клетките, за да се превърне в енергия. Това увеличава апетита и признаците на глад.

Кортизолът, който се освобождава за седмица, може да провали едномесечните ни опити за отслабване.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , , , , , , ,
Публикувано в Отслабване

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване




Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване