Протеини в плодовете и зеленчуците

Протеините са основно вещество в храненето ни. Близо 10% – 35% от нашите калории идват от протеините. Препоръчителната дневна доза е поне 60 грама.

Соята - единственият пълен протеин сред растенията

Соята – единственият пълен протеин сред растенията

Основните източници на протеини са продуктите от животински произход, като месо и млечни продукти, но се срещат и в растителни храни. Заради структурата си, растенията са основно въглехидрати. Затова техните протеини не са с високо качество.

Протеините са необходими на живите организми за извършването на жизненоважни функции. Образуват ензимите, които улесняват химическите реакции и образуват молекули, които пренасят различни вещества – например кислорода, който се пренася чрез хемоглобина.

Служат и за създаването на структурни вещества за кожата и костите и се използват и за свиването на мускулите. Други функции включват антителата за имунната защита, които са източник на енергия за тялото, пренасяне на нервните импулси и контрол на растежа.

grah-proteini

Протеинът се среща в повечето храни. Аминокиселините са основните структури за изграждането им.

Има общо 20 аминокиселини. Половината, в зависимост от възрастта и здравето ни, са познати като есенциални и не могат да се синтезират от организма. Затова се приемат само от храната. Тази храна, която съдържа всички есенциални аминокиселини, се нарича пълен протеин. От растенията, единствено соята е пълен протеин.

Все пак, растенията не съдържат много мазнини или изобщо нямат такива, съдържат много диетична фибра, и затова са добра алтернатива. Аспержите са най- добрият източник на протеини сред зеленчуците и плодовете. Други добри източници са: броколи – 33%, карфиол и грах – 27%, картофи и целина – 11%, авокадо – 10%.

Плодовете съдържат много малко протеини. Ягодата, например, съдържа 7,5 грама протеини. Динята – 6%, бананите – 5%, пъпеш и боровинки – 3%, ябълките – 3%.

Растителните протеини са с ниско качество, защото не съдържат много аминокиселиини.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , , , , , ,
Публикувано в Отслабване

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване




Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване