Неизбежно ли е напълняването след спиране на цигарите?

pushene

Общото мнение е, че се напълнява, когато спрем цигарите. Добре е да знаем защо се случва това и да вземем мерки да го избегнем, тъй като говорим за две от основните епидемии в наши дни: тютюнопушенето и затлъстяването.

Тютюнът има високи нива на пристрастяване, тъй като засяга различни центрове на насладата. Тези центрове се стимулират от никотина, така че ако спрат да получават този стимул, усещането за наслада се превръща в тревожност. Тя ни потиква да ядем повече, като компенсаторна мярка.

Ако пушим, трябва да се опитаме да спрем тютюна, така че да не напълнеем или да напълнеем възможно най- малко. Затова е добре да следваме определени правила. На първо място, трябва да опитаме да спрем цигарите веднъж завинаги. Ако не успеем да го постигнем, с всеки провал ще качваме по няколко килограма.

pushene-otslabvane

Затова, трябва да го направим от първия път. Трябва да изберем правилния момент, когато не сме напрегнати, претоварени с ангажименти и други обстоятелства, които ни потикват към цигарите.

Трябва малко по малко да намаляваме дозата никотин. Да не пушим по автоматичен начин, а да мислим преди всяка цигара дали наистина се нуждаем от нея. Трябва да установим в кои моменти на деня пушим най- много и да се опитаме да развалим тази взаимовръзка. Много е важно да не заместваме цигарите с друго нещо.

Това е основната причина за напълняването при спирането на цигарите: при нуждата от цигара да заместваме с храна. Когато усетите нужда от цигара, научете се да се разсейвате: поговорете с някого, прочетете нещо, движете се и пр.

През първите седмици пийте повече вода и сокове, избягвайте алкохола и други възбуждащи напитки, като кафе или чай. Хранете се леко, избягвайте преяждането, яжте повече плодове и зеленчуци.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , , , , , , ,
Публикувано в Отслабване

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване




Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване