Ето защо да се храним по 5 пъти на ден е най- добрият начин за отслабване:

Диетолозите масово препоръчват да се правят по 5 хранения дневно, но много хора все още не разбират защо навик, който включва по- често хранене, помага за свалянето на излишните килограми.

По- точното правило е, че трябва да се приема храна на 3-4 часа, тъй като в зависимост от часовете сън, може да се нуждаем само от 4 или 6 хранения. Целта е да се яде по- често, но в по- малки количества, като по този начин активираме метаболизма да изгаря повече. По този начин можем да контролираме или да се предпазим от наднормено тегло и затлъстяване.

Избягваме извънредните хранения. Проблемът да стоим дълги часове без да ядем е, че започваме да запълваме енергийните си нужди, като ядем по никое време и избираме храните с повече захар и мазнини. Когато правим по 5 хранения избягваме тази нужда, тъй като няма да се чувстваме гладни, а и ще избираме по- здравословни храни.

Избягваме глад от стрес. Когато ядем през големи интервали от време, кръвната захар пада (подтиква ни и към извънредни хранения). Тялото изпада в състояние, в което се нуждае незабавно да си набави енергия. Когато към това състояние добавим и стреса в работата, у дома и пр, се получава омагьосан кръг, от който трудно се излиза. Затова е важно да поддържаме стабилни нивата на кръвната захар, а най- добрият начин да го правим е, като ядем на 3-4 часа.

При пет хранения на ден по- лесно ще спазим и препоръките на хранителната пирамида. Ето какво трябва да съдържа дневното ни меню, така че да получаваме достатъчно витамини, минерали и пр., без никаква опасност от напълняване:
– 4-8 порции пълнозърнести храни или с нишесте
– 2-4 пъти млечни продукти на ден
– 5 порции плодове и зеленчуци на ден
– 2-3 порции протеини на ден (месо, риба, яйца)

А ако тренираме редовно, е още по- важно да се храним на 3-4 часа. Първата причина е, че се нуждаем от енергия, за да правим упражненията. В противен случай, се изморяваме бързо и издръжливостта ни рязко намалява. Ако нямаме резерви от енергия в организма си, той започва да използва протеини от мускулите. По този начин губим мускулна маса и се увеличава риска от контузии.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , ,
Публикувано в Отслабване

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване




Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване