Ето как хормоните влияят на килограмите и как да ги контролираме

dieta-nevrobiologichna

Може би сте изморени от строги диети и упражнения, без да постигате необходимите резултати. Внимавайте! Хормоните могат да ви въртят номера, тъй като влияят директно върху теглото ни.

4 Кортизол в мозъка

Този хормон е отговорен за хроничния стрес, както и за теглото ни. Стресът може да ни накара да напълнеем или да отслабнем, зависи от човека.

Ако стресът ви е хроничен, кортизолът се увеличава и тялото започва да трупа мазнини. Започва да запазва, всичко, което ядете, а после го превръща в кортизол.

Как можете да намалите този хормон? Едно от възможните решения е да правите упражнения поне 5 пъти седмично за 30 минути. Следващият път, когато усетите, че сте стресирани от нещо, излезте да потичате, да карате колело или направете упражнения у дома.

apetit-1

3 Мелатонин

Ако нивата на мелатонин (хормон на съня), произведени от мозъка, не са подходящи, започваме да спим по- малко или се будим изморени.

Когато се свечерява, епифизната жлеза започва да синтезира мелатонин, което започва да ни изпраща сигнали за сън. Спете във възможно най- тъмно помещение, тъй като този хормон се произвежда на тъмно.

Как влияе върху теглото? Когато нивата на мелатонин са ниски, това се свързва директно със затлъстяването, диабета и рака.

Ако забелязвате, че не се наспивате добре през деня, обърнете се към лекар, за да ви изпише добавка, която да помогне за производството на хормона и да възстанови нивата му.

2 Окситоцин

Хормонът на любовта, както е популярен, се освобождава всеки път, когато имате контакт, с някого, когото обичате или когато ядете шоколад.

Високите нива на хормона помагат за: намаляване на апетита, подобряване на доверието, засилване на сексуалното желание, побеждаване на стреса и намаляване на кръвното.

Изследвания показват, че когато жените се разделят с любим мъж или имат конфликт с него, се стресират и намират успокоение в храната, което води до напълняване. Въпреки че може да се случи и точно обратното. Да спрете да ядете и да отслабнете много.

За да повишите нивата на този хормон, отделяйте достатъчно време за любимите си хора – семейство, приятели.

1 Т3 и Т4

Всички знаем, че проблемите с щитовидната жлеза могат да ни причинят проблеми с теглото. Зависи дали хормоните Т3 и Т4 ускоряват или спират метаболизма ни, заедно с нивата на енергията.

Ако необяснимо слабеете или напълнявате, изследвайте тези два хормона.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , , , , , , , , ,
Публикувано в Отслабване

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване




Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване