7 стъпки за подобряване на метаболизма

Да активизираме метаболизма, така че да работи на пълни обороти, не е никак лесно. Ако искаме да го постигнем, трябва да се придържаме към някои основни стъпки, така че да стане по- лесно.

Метаболизмът се дължи на определени химически реакции, които се случват в тялото и превръщат храната в енергия. Използваме тази енергия, дори когато сме седнали, тъй като чрез нея се извършват основни физиологични функции, като дишане, кръвообращение, храносмилане и пр. А енергията, която не изразходим, се натрупва под формата на мазнини.

Когато метаболизмът е бърз, мазнините не се натрупват така лесно в тялото и се напълнява по- трудно. Ако е бавен, се случва обратното.

Ето как да поддържаме метаболизма си винаги в оптимална форма:

1. Да се пие повече вода
Трябва да приемаме дневната препоръчителна доза вода. Ако не го правим, организмът изгаря по- малко калории. По този начин се натоварва черния дроб, за да възстанови баланса на течности в тялото. Ако искаме на ускорим метаболизма, освен вода, трябва да пием зелен чай.
2. Органична храна
Трябва да ядем качествена и организма храна. Трябва да избягваме рафинирани продукти – такива, които са претърпели много обработка.
3. Ранно ставане
Може да звучи странно, но е доказано, че светлината влияе върху функционирането на метаболизма, както и на енергията, която изразходваме. Ранното ставане помага на организма да регулира всички биологични процеси, които се случват в определено време през деня.


4. Вещества, които подпомагат метаболизма
Има определени вещества в храните, които подобряват работата на мазнините. Например, млечните продукти, които съдържат калций, помагат за по- лесното изгаряне на мазнините. Също така е важно да поддържаме нормални нива на желязо в тялото, тъй като то помага за доставянето на хранителните вещества до клетките.
5. По- голяма физическа активност
Всяко движение, което извършваме, увеличава метаболизма. Мускулите ни се нуждаят от енергия, дори когато сме в покой. Така че, всеки може да избере нещо, което обича да прави – танцуване, каране на колело, плуване и пр., така че да поддържа форма.
6. Подобряване на храненето
Повечето от нас със сигурност имат нужда да подобрят хранителните си навици. Да започнем оттам, че трябва да се храним на всеки четири часа. Храната трябва да е в малки количества, особено ако е богата на въглехидрати. Организацията на дневните хранения е изключително важна, тъй като помага да поддържаме формата си.
7. Справяне със стреса
Има директна връзка между стреса в нашето ежедневие и механизмът на метаболизма. Напрежението води до забавяне на обмяната на веществата. Освен това, вреди сериозно и на здравето ни като цяло. Така че е много важно да се научим да го преодоляваме.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , , ,
Публикувано в Отслабване

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване




Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване