6 начина да се избавим от зависимостта си към захарта

otslabvane-desert

Ако искаме да се справите с излишните килограми или да се храним здравословно, първо трябва да елиминираме захарта от менюто си.

Тя е вид въглехидрат, но от групата на т.нар. прости, които се усвояват бързо от организма. Но не съдържа нищо, освен много калории. Защо обаче, въпреки че знаем колко е вредна, не можем да се откажем от захарта?

Причината е, че води до пристрастяване. Захарта кара мозъкът да отделя ендорфини, които създават усещането за щастие. Затова и имаме нужда от сладко, особено, когато сме тъжни. Захарта обаче бързо се усвоява, както казахме по- горе, което ни кара да искаме още и още. А големите количества се отразяват на фигурата и на здравето ни.

Как да се справим със зависимостта си към сладкото? Ето няколко полезни съвета:

otslabvane-plodove-3

Плодове. Съдържат фруктоза, която е сладко вещество, но ни дава и енергия. Когато усетим, че нямаме вече сили и ни се яде нещо сладичко, мозъкът ни всъщност иска плодове. Защото векове назад, когато не е имало захар, хората са си набавяла сладкото точно оттам. Така че, винаги когато можем, трябва да ядем плодове, когато изпитваме нужда от сладко. Освен това, те съдържат още витамини и минерали, които са полезни за нас.

Пълнозърнести продукти. Разликата между пълнозърнестите и рафинираните е във вида въглехидрати. Пълнозърнестите се усвояват бавно от организма, като по този начин сме сити за повече време. Също така, съдържат фибри, които улесняват изчистването от токсини. Можем да заместваме бялата захар с кафява, т.е., нерафинирана, ако ни е трудно да я откажем изцяло.

Подобен вкус, но от други източници. Чували ли сте за ефекта плацебо? Ако сме тъжни, изнервени и пр., и ни се дояде сладко, можем да си го осигурим от друг източник, освен от захарта. Например, мед или канела. Те също помагат за отделянето на ендорфини. Природният подсладител стевия също е много добър вариант.

Черен шоколад и рожков. Когато говорим за изключваме на захарта, вероятно се питате: „Какво да правим с шоколада?“. Може да се замести с чист черен шоколад, например, по едно- две блокчета на ден. Или да се замести с крем или прах от рожков. Вкусът му е много близък до този на шоколада.

Кокосова захар. Освен че е сладка, съдържа витамин С, цинк и магнезий. Затова е полезна за здравето ни. Но, разбира се, не трябва и с нея да прекаляваме.

Сокове. През лятото това е много добър вариант да избегнем напитките, които са бъкани със захар. Разбира се, трябва ние сами да си ги приготвим или да ги приготвят пред нас, а не купешките сокове в кутиите.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , ,
Публикувано в Отслабване

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване




Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване