5 грешния твърдения за метаболизма

dieta-4

Въпреки че познаваме термина „метаболизъм“ заради връзката му с процеса на отслабване, трябва да знаем, че значението му за организма е много по- голямо от това да топи мазнините.

Представлява поредица от химически процеси, които превръщат хранителните вещества в енергия, необходима за жизнените функции на тялото.

Проблемът е, че повечето хора не разбират как действа, заради многото фалшиви информации, и смятат, че метаболизмът е виновникът за напълняването им.
Нека разгледаме някои от неистините, свързани с процеса и влиянието му върху теглото:

1. Метаболизмът е виновен
Според повечето хора с проблемно тегло, причината е в бавният им метаболизъм. Въпреки че той наистина влияе доста, не е правилно да мислим, че е основният виновник да не можем да отслабнем. Добрата новина е, че метаболитните процеси могат да се подобрят със здравословен живот и хранене.

otslabvane-10

2. Годините забавят метаболизма
Не е тайна, че тялото претърпява значителни промени като част от процеса на остаряване. Сред тях е и забавянето на метаболизма, което води до натрупване на мазнини. Но ако поддържаме добър двигателен режим и се храним здравословно, ще успеем да съхраним и метаболизма.

3. Трябва да се храним по пет пъти на ден
Този брой хранения е по- скоро от значение за контролиране на апетита, отколкото на метаболитните процеси. И три хранения дневно са достатъчни, стига храната да е здравословна и да не прекаляваме с калориите.

4. Без вечеря се отслабва по- лесно
През годините успя да се наложи мнението, че ако не вечеряме, си спестяваме калории и така се свалят по- лесно килограмите. Но това не е здравословно и може само да навреди на метаболизма. Достатъчно е вечерята да е съвсем лека, за да успеем да се наспим добре и на следващата сутрин да се събудим отпочинали.

5. Когато се потим повече, топим повече мазнини
Някои хора полагат огромни физически усилия, защото мислят, че ако се потят повече, метаболизмът им работи по- бързо. Но всъщност, когато се потим губим течности, а не мазнини. Освен това, течностите, които са изхвърлят, зависят от хормоналната активност, възрастта и климата.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , , , ,
Публикувано в Отслабване

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване




Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване