4 групи храни, богати на фибри

otslabvane-lyato

Храните, богати на фибри, понижават холестерола, намаляват и стабилизират кръвната захар, като подобряват храносмилането.

Жените трябва да консумират между 20 и 25 грама фибри на ден, а мъжете между 30 и 40 грама. Освен това, намаляват риска от сърдечно- съдови заболявания, диабет и някои видове рак на дебелото черво.

1 Пресни плодове

Пресните плодове с кора, семена, ви осигуряват доста фибри. Сред най- богатите на фибри плодове са: ябълка, круша, малини, банани, портокал. Освен това, съдържат витамини А и В, минерали. Сушените плодове, като смокини и сини сливи, също са богати на фибри.

2 Зеленчуци

Също съдържат много фибри. Особено грах, броколи, ряпа, моркови, и др. Зеленчуците са богати на важни витамини и минерали.

salata-liato-1

3 Зърнени култури

Ръж, пшеница, овес, ориз. Освен това, са богати и на важните витамини от група В.

4 Ядки, семена, бобови култури

Леща, фасул, грах, нахут. Семената и ядките съдържат дори повече фибри от бобовите. Сред тях са бадеми, шамфъстък, слънчоглед. Също така, бобовите, семената и ядките са богати на протеини, цинк, фосфор, калций, витамини от В групата.

Важно е обаче, да не прекаляваме с фибрите, тъй като в по- големи количества, могат да причинят стомашен дискомфорт като газове и подуване на корема.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: ,
Публикувано в Отслабване

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване




Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване