Водораслите крият голяма опасност за здравето! Ето каква е тя:

В Япония водораслите са основен хранителен продукт, а през последните години станаха много популярни и в Европа заради невероятните си качества. На много места вече могат да се купят, за да си ги приготвим у дома, а сушито е последният писък на модата.

Славата на водораслите се дължи на ниското калорийно съдържание, както и на съдържанието на полезни вещества като: витамин В1, който превръща въглехидратите в енергия; В2 – подобрява зрението; А – помага за растежа на клетките на кожата; както и витамин С.

От  минералите съдържат: натрий, калций, калий, фосфор, магнезий, желязо. Също така, са богати на фибри, протеини и есенциални мастни киселини.

Звучи прекрасно, но от известно време насам, се говори за тъмната страна на водораслите.
През 2015 Европейската агенция по безопасност на храните стигна до извода, че морските водорасли за консумация крият сериозни рискове, свързани с прекомерната консумация на йод.

Експертите казват, че само един грам комбу, уакаме или нори, превишават пет пъти дневната норма за консумация на йод. Натрупването му в тялото води до проблеми с щитовидната жлеза.

Все още няма официална забрана за консумация на водорасли. Но експертите съветват да не се надвишава дневната препоръчителна доза йод, която е 150 микрограма. А за деца – 90 микрограма.

Така че, ако решим да включим водораслите в диетата си за отслабване, или в здравословен режим на хранене, трябва да сме изключително прецизни с дозировката. Също така, ако сте любители на сушито, също трябва да внимавате и да не прекалявате с консумацията.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , , , , , ,
Публикувано в Здраве

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване




Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване