Какво е Метаболизъм и Защо е толкова Важен за нас?

metabolizam-bazisen

Силата на метаболизма е толкова мощна, че без него животът е невъзможен. Този процес, известен още като обмяна на веществата, е пряко свързан с храненето ни. Нека разгледаме как функционира  и защо е толкова важен за нас:

Метаболизъм е термин, който се използва, за да се опишат всички химически реакции, които се случват, за да поддържат клетките и целия организъм живи.

Метаболизмът се разделя на два процеса:

Катаболизъм: чрез който молекулите се делят и отделят енергия

Анаболизъм: синтезът на химическите вещества, необходими на клетките

Биоенергетика е терминът, който описва метаболитните или биохимически пътища, чрез които клетката получава енергия. Образуването на енергия е един от жизненоважните продукти на метаболизма.

ХРАНИТЕЛНИТЕ ВЕЩЕСТВА: СИЛАТА НА МЕТАБОЛИЗМА

Хранителните вещества са с ключово значение за метаболизма. Те се преобразуват, чрез метаболизма, в енергия. Тази енергия е необходима на тялото ни, за да може да синтезира протеини, нуклеинови киселини и пр.

Хранителните вещества, които се съдържат в храната ни, ни дават енергия (калории), както и други химически продукти, които са ни необходими, тъй като организмът не може да ги синтезира сам.

Силата на метаболизма зависи от снабдяването на тялото с определени химически вещества. Това са въглерод, кислород, още много, над 20 неорганични елемента. Тези вещества са необходими на организма ни за изграждането, поддържането и възстановяването на тъканите му.

Освен тези химически вещества, храните ни осигуряват и други вещества, наричани още макронутриенти, като въглехидрати, мазнини и протеини. А също и микронутриенти – витамини и минерали.

dieta-vseki-den

Как въглехидратите участват в метаболизма:

Въглехидратите в храната са три основни вида: захар, нишесте и целулоза (фибри). Нишестето и захарта са сред основните източници на енергия за тялото.

Тъканите на тялото се нуждаят от глюкоза за всичките си функции. Въглехидратите и захарите произвеждат глюкозата, необходима за храносмилането и метаболизма.

Повечето хора си набавят въглехидрати от основни храни като: ориз, жито, картофи, паста и пр.

Как протеините участват в метаболизма?

Те са основните изграждащи вещества на тъканите в тялото. Съдържат се във всички клетки на тялото. Помагат за изграждането на клетките, функциите им, образуването на хемоглобина за транспортирането на кислорода, на ензимите, за изпълнението на жизнените функции, както и доста други.

Помагат за изграждането на ДНК, генетичния материал и производството на енергия.

Важно е да приемаме протеини ежедневно, защото съдържат аминокиселини. Измежду  20-те и повече аминокиселини, които съществуват, тялото не може да синтезира 8 от тях, т.е., трябва да си ги набавяме директно от храната. Тези 8 аминокиселини се наричат есенциални аминокиселини: лизин, триптофан, метионин, фенилаланин, валин, изолевцин, треонин.

Храните, в които се съдържат най- качествените протеини са яйцата, млечните продукти, месото, соята, рибата и бобовите култури.

Какво е значението на мазнините за метаболизма?

Мазнините са най- големият източник на енергия. Осигурява два пъти по- голямо количество от въглехидратите или протеини.

Ето за какво помагат мазнините:

-образуване на клетъчната структура

-образуването на предпазна „възглавница“ около жизненоважните органи

-абсорбиране на мастноразтворимите витамини

-осигуряват запаси от енергия

Полезните мазнини са ненаситените мазнини, които задължително трябва да присъстват в храненето ни.

Витамините и минералите в метаболизма

Те не участват директно енергийните нужди, но са важни регулатори в тялото и имат важна роля в метаболитните процеси.

Витамините са жизненоважни вещества, които тялото ни не може да синтезира и затова си ги набавяме от храната. Най- важните за метаболизма витамини са:

-витамин А

-В2

-ниацин

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , , , , , ,
Публикувано в Здраве

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване




Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване