Как да се спасим от качването на килограми заради Стрес?

stres-iadene

Всички имаме в живота си периоди на голям стрес, в които адреналинът ни скача рязко, защото и външните фактори го принуждават: заболявания, проблеми с гаджето, професионални предизвикателства и др.

Много често при такива обстоятелства неусетно започваме да ядем повече и по- калорична храна. Забравяме за изградените си навици и настъпва една хранителна бъркотия. Която неминуемо се отразява на теглото ни.

Защо ми не случва това? Ето как го обяснява науката…

Когато тялото ни е изложено не повече стрес, отколкото понасяме обикновено, се случват физиологични промени: надбъбречните жлези, които определят как понасяме стреса, активизират защитните функции на тялото пред заплахата – да трупаме повече мазнини.

Активира се процесът на отделяне на определени хормони, които попадайки в кръвта ни, подтикват да ядем повече захар и мазно.

stres-napalnqvane

И защо в тези моменти не ми де дояжда маруля, например?

Защото шоколадите, простите въглехидрати с много захар или пърженото предизвикват изпращане на сигнали до мозъка, които го успокояват, намаляват напрежението.

Разбира се, това е само временно. Докато не се разреши основната стресова ситуация, ще продължим да се „успокояваме“ с такива храни. И все повече ще ни се отваря апетита за тях.

Това е така, защото от тези храни кръвната захар отново бързо пада и огладняваме все по- често. Така започва един порочен кръг, която не отразява негативно върху фигурата ни. Поради тази причина казваме, че от стресът се напълнява.

КАК ДА ПРЕКЪСНЕМ ТОЗИ ПОРОЧЕН КРЪГ?

Храната, която приемаме, е важна. Звучи парадоксално, но трябва да продължите да се храните. Само че трябва да избирате здравословни храни, които да приемате на определени интервали. Така ще поддържате стабилни нивата на кръвната захар и ще се намали напрежението върху надбъбречните жлези.

Освен трите основни хранения, можете да включите и два леки междинни закуски.

Важно е кога се храним. Тялото ни си има „естествен часовник“, който отговаря на циркадния ритъм, който ни кара да зареждаме с „гориво“ в определени часове. Ако искате да поддържате нормален ритъма на кортизола, яжте повече в началото на деня и постепенно намалявайте порциите.

Избягвайте изкушенията. Сладкото и кофеинът са като мъжете, които на първа среща обещават много, но после нищо не изпълняват. Тези храни ни залъгват с бърза енергия, но удоволетворението е кратко. Скоро пак ни подтикват да ядем.

Затова наблегнете на храни, които съдържат протеини, плодове, зеленчуци, джинджифил, и др.

Изключете. Постоянно сте на линия. Все по- трудно ни е да се отделим от технологиите. Това създава усещането, че постоянно сме заети и повишава стреса. Ако принуждавате надбъбречните си жлези да работят повече от необходимото, ще качите килограми.

Вземете съня на сериозно. Ако спите по- малко от необходимото, ще напълнеете много лесно. Ще объркате режима си на хранене. Определете си час за лягане и се старайте да се придържате към него. Осемте часа сън не са каприз на науката, а времето, което е необходимо на хормоналните цикли на тялото ни. Така топим мазнини и докато спим.

Необходимата доза упражнения. Не си мислете, че можете да компенсирате една седмица лошо хранене с един ден тренировка. Когато прекалите с упражненията, карате надбъбречните жлези да работят повече. И пак активирате порочния цикъл.

Свикнете да тренирате редовно, макар и по- малко като времетраене. С времето ще увеличавате натоварването.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , , ,
Публикувано в Здраве

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване




Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване