Още аргументи срещу нисковъглехидратните диети

Защо е опасно да ограничаваме въглехидратите

Защо е опасно да ограничаваме въглехидратите

Диетите, в които въглехидратите са силно ограничени (но за сметка на това с повече мазнини и протеини), търпят силни критики. Ето още едно мнение в полза на критиците на хранителния режим: диетите с повече мазнини и протеини повишават холестерола до притеснителни нива.

Изследването е проведено от норважки учени върху група здрави жени с нормални килограми. След като в продължение на четири седмици спазвали диета с малко въглехидрати, открили значително повишаване на холестерола – средно с 33%, а на лошия холестерол с 40%.

Тези цифри са силно притеснителни, тъй като повишават риска от сърдечно- съдови заболявания. Вместо въглехидрати, в тези диети са завишени приема на мазнини и въглехидрати, сред които: червено месо, яйца, риба, сирене.

proteini-dietite

Приемът на плодове, зеленчуци, хляб, ориз, паста и мляко са силно ограничени. Най- препоръчителните нива на дневен прием на въглехидрати, според повечето хранителни експерти, е между 50% и 60%. Това означава, че в основата на храненето ни трябва да са: хляб, бобовите култури, ориза, плодовете и зеленчуците.

Друг проблем с нисковъглехидратните диети е загубата на мускулна маса. Освен това повишават нивата на пикочната киселина, което пък увеличава риска от камъни в бъбреците.

Други проблеми са появата на дефицит на витамини и минерали, риск от остеопороза, и др.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , , , , , , ,
Публикувано в Диети

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване




Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване