Какво представляват простите захари

Когато сте на диета и искате да отслабнете, една от основните препоръки е да намалите приема на прости  захари, но какво всъщност представляват? И как влияят на усвояването на енергията?

zahar-prosta

 Захарите са известни с много имена: глуциди, въглехидрати. Но не всички са еднакви. Някои са прости, а други – сложни.

 За сложните въглехидрати сме говорили доста. Те дори са полезни за отслабването и е добре да ги приемаме, докато сме на диета. Но нека разгледаме какво представляват простите захари.

 ЗАХАРИ ИЛИ ПРОСТИ ГЛУЦИДИ

 Простите захари са онези глуциди, които химически са изградени само от една единица захар. В тази група спадат: глюкоза, фруктоза, галактоза, маноза, рибоза.

 Тези глуциди се усвояват бързо, т.е., когато попаднат в кръвта се усвояват бързо за енергия.

 Ако прекалим с приема им, тези въглехидрати минават в черния дроб и се превръщат в мазнини, които се натрупват в мастната тъкан и в кръвта под формата на лош холестерол и триглицериди.

zahar-vredna

 Въпреки че тези захари са полезни при спорт, могат да причинят и наднормено тегло, ако не се приемат правилно.

 За хората с наднормено тегло или затлъстяване, е трудно да спрат храните, които съдържат прости захари, тъй като приемът им увеличава глюкозата в кръвта, което предизвиква глад. Но тя бързо изгаря, тъй като се усвоява бързо, и това налага още прием на прости захари.

 Храни, които съдържат прости захари, са: захарни изделия, доста тестени изделия – вафли, бисквити, кекс, торта и пр., сокове и др. Тези храни са известни като храни с празни калории, тъй като калориите идват от простите захари.

 Много често обаче, простата захар остава скрита в някои храни. Затова е важно да се четат етикетите.

 Не забравяйте, че захарта на масата, дори да е захароза, без захар, отново съдържа глюкоза и фруктоза. Затова също спада към простите въглехидрати.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , , , , , , , ,
Публикувано в Диети

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване




Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване