Как да приготвяме нискокалорични картофи

kartof-varen

Картофът е богат на витамин К, С, В комплекс. Съдържа големи количества фосфор и калий. Всички тези вещества помагат на организма ни да работи по- добре.

Проблемът при картофите е високият им гликемичен индекс. Но това не означава, че не трябва или не можем да го консумираме, ако искаме за отслабнем. Само трябва да го балансираме с другите хранителни групи. Трябва да сме внимателни с количеството картоф.

Но и начинът на приготвяне също е много важен. Ето кои са най- добрите начини да го приготвим:

kartof-pechen

Картофите са с висок гликемичен индекс и не трябва да прекаляваме с консумацията им, за да не увеличим нивата на глюкоза в кръвта. Резултатът е натрупване на захар, която после се превръща в мазнини.

Затова, най- добрият начин да консумираме картофа е като го съчетаем с много фибри, като зеленчуци или зърнени култури, или зехтин. Така картофът ще се усвоява бавно, като ще намалява гликемичния индекс.

Печеният картоф е най- здравословният начин за приготвяне. Добре е да го печете с кората, за да запазите свойствата му, без да се добавя мазнина (или една капка, колкото да не залепне).

Можете да напълните картофа със зеленчуци, бобови култури, пилешко месо.

Вареният картоф съдържа 50 калории в 100 грама. За приготвянето му не е необходима никаква мазнина. По- добре е да го приготвите на пара, защото така ще запазите полезните му вещества. Можете да съчетаете със салата и малка порция месо.

Картофеното пюре е нискокалорично – 28 калории на 25 грама. Можем да му добавим моркови, карфиол или тиквичка. Но не купувайте полуфабрикат. Пюрето се приготвя домашно.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , , , , , ,
Публикувано в Диети

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване




Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване