Ако сте вегетарианец, ето как да заместите протеините от месото

grah

Вегетарианското хранене има много положителни страни, но крие и доста рискове. Ако не се храните правилно, ще развиете дефицит на протеини.

Месото съдържа незаменими витамини, минерали и протеини. Ако не го ядете, трябва задължително да приемате хранителни добавки, например витамин В12 и В6. Консултирайте се с лекар по отношение на хранителните добавки, които трябва да приемате.

Ето кои храни можете да приемате, като източници на протеини, вместо месо:

1 Грах. Храните от семейство бобови са много добри източници на протеини. 250 грама грах ви осигуряват 8 грама протеини. Можете да ги приготвяте под формата на много ястия.

2 Киноа. Съдържа повече от 8 грама протеин в 250 грама. Осигурява и разнообразни аминокиселини , необходими на организма за развитието му и ефективното възстановяване на клетките. Можете да приготвяте киноата по много начини: супа, салата, и пр.

Киноата е универсална в кухнята

Киноата е универсална в кухнята

3 Фасул. Всички видове фасул са много богати на протеини. Например, 2 чаши боб съдържат 26 грама протеини

4 Темпе и соя. Соята е богат източник на протеини. В 100 грама се съдържат между 15 и 20 грама протеини. Но соята често е ГМО, така че внимавайте.

5 Зеленолистни зеленчуци. Зеленчуците не съдържат толкова протеини, като бобовите, но са богати на антиоксиданти и фибри. За да заместите протеините от месото с такива от зеленчуци, трябва да приемете наистина голямо количество, защото в 250 грама листа от спанак се съдържат само 2,1 грама протеини.

6 Семена от чия. Много близки до протеините на месото. Може да ги добавяте към салатата си, към сутрешната закуска, шейка си и пр.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , , , ,
Публикувано в Диети

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване




Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване