Защо се напълнява след нисковъглехидратните диети?

proteini-kosopad

Много хора успяват да отслабнат чрез нисковъглехидратните диети, но ако се върнете към стария си начин на хранене, е вероятно пак да напълнеете. Повечето автори на тези диети твърдят, че за да запазим свалените килограми, трябва да ограничаваме въглехидратите до края на живота си. Дали това е така?

Нисковъглехидратните диети разделят въглехидратите на прости и сложни. В тези диети ограничено се приемат захар, бяло брашно, картофи и пр. Вместо тях, се консумират зеленчуци без нишесте, както и протеини от животински произход.

Теории и спекулации

За да отслабнем, трябва да приемаме по- малко калории, отколкото изразходваме. Д-р Аткинс и колегите му обаче отхвърлят тази теория. Според него, калориите не са важни, ако се подбират правилните храни. Нисковъглехидратните диети предизвикват отслабването, като резултат от контрола на инсулина.

Няма как да изключим въглехидратите

Няма как да изключим въглехидратите

Когато ядем въглехидрати, глюкозата в кръвта се повишава. Панкреасът освобождава инсулин, който контролира глюкозата в кръвта. Когато има инсулин, тялото не може да топи складираните мазнини. Когато контролираме инсулина, като ограничаваме въглехидратите, тялото използва мазнините като гориво. Аткинс има предвид състоянието кетоза, на което са дължи отслабването с тези диети. Ако не спазвате внимателно диетата за отслабване, няма да влезете в състояние на кетоза и няма да успеете на топите мазнини.

Когато приключим нисковъглехидратната диета, трябва да спазваме поддържащ режим, който да контролира инсулина. Според Аткинс, до края на живота си не трябва да посягаме към въглехидратите.

Критики

Този тип режими, като нисковъглехидратните диети, обаче са остро критикувани от научната общност. Според тях, те не са здравословни, тъй като осигуряват малко фибри и повишават холестерола, а това повишава риска от редица заболявания.

Независимо каква диета за отслабване изберете, ако след това се върнете към старите си навици, ще изгубите постигнатите резултати. Старайте се да се храните здравословно и без да се лишавате от всички хранителни групи: въглехидрати, протеини и мазнини.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , , , ,
Публикувано в Диети за Отслабване

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване




Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване