Факт: Въглехидратите Помагат на Отслабването! Ето Защо:

vaglehidrati-dieta

Въглехидратите винаги са имали лоша слава при диетите за отслабване. Свикнали сме да чуваме, че те са виновни за напълняването. В повечето съвременни диети за отслабване въглехидратите почти отсъстват. Но в правилното количество и подбрани внимателно, могат да ви помогнат да отслабнете. При това, без да се опасявате от йо- йо ефект.

Въглехидратите се делят на прости и сложни. Класификацията зависи от химическата структура на храната и бързината, с която се храносмилат и се абсорбира захарта.

Простите въглехидрати съдържат само обикновена захар. А сложните три или повече вида захар.

Простите въглехидрати

Сред тях са глюкозата и фруктозата, които отговарят за сладкия вкус на повечето храни. С тези прости захари трябва да се внимава, тъй като са много изкушаващи, а организмът бързо ги усвоява.

Бързото им усвояване принуждават организма да секретира повече инсулин, който стимулира апетита и благоприятства трупането на мазнини. Примери за прости въглехидрати:

-Захар
-Мед
-Мармалад
-захарни изделия
-някои плодове, най- сладките

salata-liato-1

Сложни въглехидрати

Това са т. нар. полизахариди, т.е., съдържат повече от един вид захар.

Сред тях е целулозата, която се съдържа най- много в зеленчуците; нишестето в картофите; глюкогенът в мускулите и черния дроб на животните.

Тези въглехидрати бавно се усвояват от организма. Съдържат се в хляба, пастата, пълнозърнестите храни, ориза, бобовите, царевица, ръж, овес, пшеница.

Функция на въглехидратите в тялото ни

Въглехидратите са жизненоважни за тялото ни. Осигуряват му енергия, най- вече за мозъка и нервната система.

Ензимът амилаза помага да разграждането на въглехидратите до глюкоза (захарта в кръвта), която се използва като енергия от тялото. Без тази енергия няма как да извършваме ежедневните си дейности.

Източниците на сложни въглехидрати, освен това, са богати на витамини, минерали, протеини и растителни фибри.

Колко въглехидрати трябва да приемаме за деня?

Тайната е в количеството, от което се нуждаете, за да следвате ритъма си на живот. Ако прекалите с приема им, се натрупват под формата на мазнини.

Оптималното хранене е в следната пропорция:

-50% въглехидрати
-20%- 30% мазнини
-15%- 20% протеини

Ако имате много килограми за сваляне, трябва да намалите като цяло калориите. Т.е., да приемате по- малко от всички видове храни. Също и от въглехидратите.

Как да готвим сложните въглехидрати и да извлечем полза от тях

1 Старайте се винаги да консумирате сложни въглехидрати, тъй като се усвояват по- бавно, е по- малък риска да се натрупват като мазнини в тялото. Ако искате да отслабнете, старайте се за готвите с минимално количество мазнина.

2 Пастата не трябва много да се вари. Така пастата се храносмила по- бавно.

3 Въглехидратите не трябва много да се варят. Тогава губят витамините и минералите си.

4 Избирайте пълнозърнестите варианти на храните. Паста, ориз, зърнени храни. Те се храносмилат по- бавно, засищат повече. Помагат много в отслабването.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , , , , ,
Публикувано в Диети за Отслабване

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване




Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване